Ce spun clientii despre noi
Curs valutar
Calculator taxe notariale
Case Cluj
Cand acasa e chiar la casa. Cat te costa, ce alegi si unde
Daca apartamentul de doua camere a devenit prea mic pentru familie sau daca pur si simplu veniturile isi permit si faci un ”upgrade” inspre locuinta care are si curte, la care visai de mult, iti aducem cateva date: unde si cu cat poti sa cumperi. Sau unde poti sa construiesti ca sa vinzi. Si, desigur, cu cat.
Cele mai multe case vandute in Cluj se incadreaza într-un buget de 100 000 - 150 000 de Euro, fiind vorba de locuinte in sistem duplex-triplex. Casele individuale se vand la preturi mult mai ridicate si pot sa ajunga la 200 000 - 250 000 de Euro. Intr-un volum mult mai mic, s-au vandut in 2014 si case care au trecut de acest pret. Avantajul pentru dezvoltatorii de case in sistem duplex-triplex tine de eficienta: proiectele pot fi realizate intr-un timp relativ scurt, inclusiv cu etapele de proiectare si avizare.
Proiecte de case pe zone extinse, in ansambluri integrate, pe suprafete mari de teren si cu servicii aferente sunt aproape inexistente în Cluj-Napoca. Motivul principal: costurile ridicate asociate unor astfel de dezvoltari. In noile extensii imobiliare ale orasului, cu rezerve de teren construibil, predomina blocurile, iar casele sunt construite mai ales in sistem duplex / triplex, cu mai multi proprietari. Nici pentru perioada urmatoare nu anticipam aparitia unor proiecte de anvergura pe acest segment de piata, dintr-un cumul de motive: preturile ridicate ale terenurilor, costurile ridicate pentru dezvoltarea de case si rentabilitate mica pentru beneficiar.
Unde se construieste si unde se vinde
Cele mai multe case cuplate se construiesc în noile dezvoltari ale orasului, cum ar fi în Buna Ziua, unde casele se vând cu 140 000 - 160 000 de Euro, la stadiu semifinisat, pretul variind în functie de suprafata utila a constructiei si de cea a terenului. De asemenea, exista interes din partea constructorilor pentru achizitia de parcele generoase de teren, în scopul dezvoltarii de case, in sudul orasului, in zone ca Borhanci si Buna Ziua.
In cartiere constituite, cum ar fi zona Gheorgheni, rezervele de terenuri sunt limitate, asa ca cele mai multe constructii vizeaza reabilitarea/reconstructia/extinderea unor case vechi. Exista de asemenea case scoase la vanzare, la preturi de 300 000 - 400 000 de Euro, la stadiu semifinisat, cu suprafete utile de peste 200 mp utili si parcele de terenuri de peste 500 mp.
In zona Europa, preturile variaza intre 90 000 de euro si 130 000 Euro, la limita superioara a intervalului situandu-se casele amplasate pe strazi private si asfaltate. În Manastur, casele costa 90 000 – 115 000 Euro. Fagetul este o zona într-o continua dezvoltare, cu un ritm accelerat de construire, insa cele mai multe se realizeaza de catre beneficiar pentru folosinta proprie. In zonele din proximitatea municipiului, ca localitatile Floresti sau Apahida, se gasesc oferte la preturi mult inferioare celor din Cluj-Napoca, insa calitatea finisajelor este in multe cazuri indoielnica.
Zonele cautate de dezvoltatori si de cumparatori sunt in special Buna Ziua, Europa, Borhanci, Campului.
De asemenea, o optiune pentru clientii care intentioneaza sa achizitioneze o casa este alegerea unei asfel de locuinte în cartierele constituite ale orasului, în zone consacrate de case (sau unde macar sunt preponderent case). Casele vechi sunt cautate mai ales în zonele Andrei Muresanu, Gheorgheni, Grigorescu, Zorilor si chiar s-au realizat pe parcursul anului trecut multe tranzactii pe acest segment. Se cauta cu precadere casele noi, dar nu sunt ocolite nici cele reconstruite.
Care e profilul cumparatorului de case. Ce buget are si de unde vine
Bugetul pentru case in sistem duplex / triplex se situeaza de obicei intre 90 000 - 150 000 Euro, pentru case familiale bugetul este de aproximativ 200 000 Euro. Cei mai multi cumparatori provin din multinationale si companii private. Exista multi clienti care achizitioneaza case cu plata cash.
Cum a inceput 2015
In primele saptamani ale acestui an exista o frica din partea investitorilor in ceea ce priveste achizitia de terenuri, asta din cauza noilor reguli urbanistice. O data cu intrarea în vigoare a noului Plan Urbanistic General, aprobat în decembrie anul trecut, regulile de construire se schimba la nivel de oras, iar dezvoltatorii sunt inca prea putin familiarizati cu noile reglementari. O data trecuta aceasta bariera, cu ajutorul arhitectilor si dupa studierea noului PUG, se realizeaza insa si tranzactii. Pe final de 2014 au fost cumparate multe terenuri pentru case unifamiliale, asa ca este de asteptat ca spre sfarsitul acestui an sa fie livrate si disponibile în piata astfel de locuinte, construite înca dupa reglementarile vechiului PUG.